środa, 26 października 2011

Różne zastosowania soli

Sól w gospodarstwie domowym może być wykorzystywana nie tylko jako przyprawa smakowa. Ma ona wiele różnych ciekawych i bardzo przydatnych (czasem nawet zaskakujących) zastosowań. Oto niektóre z nich:

  • sól w solniczce nie zwilgotnieje, nie porobią się grudki - jeśli na dno solniczki włożymy kilka ziarenek ryżu,
  • tłuszcz nie będzie pryskał, jeśli na patelnię lub rondel nasypiemy szczyptę soli,
  • szczypta soli dodana do mleka utrzyma dłużej jego świeżość,
  • odrobina soli poprawi smak kawy i herbaty,
  • zapach z ryb i cebuli usuniemy myjąc je w osolonej wodzie,
  • troszkę soli dodanej do ciętych kwiatów przydłuża ich żywot,
  • mętny olej sklaruje się gdy wsypiemy do butelki łyżkę soli,
  • łyżeczka soli wsypana do gotujących się jajek zapobiegnie pękaniu, a jajka dadzą się łatwo obierać,
  • herbatniki dłużej zachowają kruchość gdy do pudełka, w którym je przechowujemy nasypiemy troszkę soli,
  • gdy przypali się garnek emaliowany należy nalać wody z solą i pozostawić na kilka godzin, potem zagotować wodę a spalenizna odejdzie,
  • przetłuszczone kołnierzyki możemy wyczyścić słoną wodą z dodatkiem małej ilości octu.
Znacie może jeszcze jakieś fajne i przydatne zastosowania soli kuchennej?

Brak komentarzy: