środa, 2 listopada 2011

Jakich zasad należy przestrzegać, aby ciasto zawsze nam się udało i jego przygotowanie nie sprawiało żadnych kłopotów?

Przy pieczeniu ciasta należy przestrzegać odpowiedniej temperatury, ta bowiem decyduje o jego pulchności. Ciasta kruche i półkruche wstawiamy do gorącego piekarnika o temperaturze 250-270 stopni. Drobne ciasteczka pieczemy 7-10 minut, mazurki 25-30 minut. Drożdżowe wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200-220 stopni. Biszkoptowe pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Piaskowe pieczemy 35-40 minut w temperaturze 200-210 stopni. Pierniki pieczemy 50 minut w 200 stopniach. Ptysiowe w 250 stopniach (po 10 minutach trzeba otworzyć piekarnik).


Oto kilka sprawdzonych i przydatnych rad:

  • ciasto będzie bardziej żółte i apetyczne jeżeli do ucieranych żółtek dodamy oprócz cukru szczyptę soli,
  • pianę z białek ubija się szybciej gdy, np. do ubicia 4 białek wleje się przed ubijaniem ćwierć łyżeczki octu,
  • ciasto drożdżowe nie będzie się kleiło do rąk, jeśli przedtem natłuścimy dłonie oliwą,
  • miękkie ciasto lepiej da się rozwałkować jeżeli położymy na nie natłuszczony pergamin,
  • jajko, którym smaruje się ciasto na wierzchu rozmieszać z niewielką ilością mleka - ciasto wolniej i ładniej się wtedy rumieni,
  • kruszonka nie będzie odpadała jeśli powierzchnię ciasta lekko zwilżymy letnią wodą,
  • ciasto kruche na placek z owocami należy po wyłożeniu na blaszkę posmarować ubitym białkiem, posypać lekko mąką a dopiero potem kłaść owoce. Placek będzie kruchy i bez zakalca,
  • orzechy przeznaczone na tort lub do masy należy przed użyciem lekko podpiec w piekarniku - zyskają na aromacie i smaku,
  • polewa czekoladowa na placku będzie gładka i delikatna jeśli po jej nałożeniu wstawimy ciasto do lekko nagrzanego piekarnika na 2-3 minuty (drzwiczki mają być otwarte), a po wyjęciu natychmiast postawimy w chłodnym miejscu.
A jakie są Wasze sposoby na idealne ciasto? :)

Brak komentarzy: