Sezon grillowania mamy już praktycznie za sobą, teraz spokojnie możemy zastanowić się i podjąć decyzję, czy w przyszłym roku wybrać znów grill przenośny, czy może zainwestować w jego murowany odpowiednik.
Murowany grill to ciekawy element ogrodu uprzyjemniający pobyt na świeżym powietrzu. Budowa takiego grilla pochłonie jednak sporo pracy i środków, warto więc przemyśleć, czy będziemy go na tyle często używać żeby inwestycja była opłacalna. Być może lepszym rozwiązaniem okaże się grill przenośny. Oto kilka rad przydatnych przy wyborze grilla:
- grill, bez względu na rodzaj, musi stać na równej powierzchni, najlepiej blisko domu. Należy pamiętać, że grill murowany zajmie znacznie więcej miejsca niż przenośny, a osoba krzątająca się przy nim powinna mieć do niego swobodny dostęp,
- miejsce, w którym zwykle przebywamy w ogrodzie (weranda lub taras) może się nie nadawać do postawienia grilla murowanego - w takim wypadku najlepiej kupić grill przenośny,
- budowa grilla murowanego wymaga podstawowej wiedzy z zakresu obróbki kamienia i murarstwa. Zamiast podejmować się tej pracy samemu można kupić gotową konstrukcję i osadzić ją na podmurówce. Warto też zaplanować miejsce, w którym będziemy się delektować potrawami z grilla,
- jeżeli z grilla będą korzystać zaledwie dwie osoby, nie ma sensu stawiać dużej murowanej konstrukcji - powodowałoby to niepotrzebne straty opału,
- jeśli często korzystamy z grilla poza domem (podczas pikników lub w czasie wakacji), lepszym wyborem będzie grill przenośny,
- budując lub kupując i montując gotowy grill murowany zapłacimy znacznie więcej niż za dobry grill przenośny.
Czyszczenie grilla
Wysoka temperatura powoduje, że w grillu spala się stary tłuszcz oraz prażą się różne zanieczyszczenia. Dlatego tak ważne jest, by porządnie oczyścić sprzęt po każdym użyciu. Przede wszystkim należy wszelkie pozostałości usunąć metalową szczotką, a następnie wytrzeć grill zgniecioną gazetą. Kratownicę rusztu powinno się dodatkowo wyszorować przy użyciu niewielkiej ilości soli lub piasku. To ważne - czyśćmy ją kiedy jest jeszcze ciepła. Zanim kratownicę schowamy, możemy ją zakonserwować olejem.
1 komentarz:
Grille murowane są moim zdaniem o wiele trwalsze i o niebo estetyczniejsze od takich konwencjonalnych, ale co kto lubi - no i najwazniejsze - kto jak gruby ma portfel :)
Prześlij komentarz