wtorek, 8 listopada 2011

Naleśniki po florencku

Aby przygotować naleśniki po florencku szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
  • ciasto: 25 dkg mąki, 2 jajka, szklanka mleka, sól, olej; farsz: 1,5 kg świeżego szpinaku, 5-6 plasterków szynki, 3/4 szklanki sosu beszamelowego, 15 dkg startego żółtego sera (ostrego), sól, pieprz, oliwa
Składniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:

Składniki ciasta wymieszać lub zmiksować - na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki. Szpinak umyć, ugotować w posolonej wodzie, odcedzić. Szynkę pokroić w drobne kawałki i wymieszać z częścią sosu oraz ze szpinakiem. Dodać 4 łyżki startego sera. Naleśniki posmarować masą i zwinąć w rulony. Ułożyć je w nasmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu, zalać sosem beszamelowym, posypać pozostałym serem i przyprawić, zapiekać około 10 minut.

Brak komentarzy: