Jeść brukselkę najlepiej byłoby na surowo, by zachować całe jej bogactwo wartościowej witaminy C. Niektórzy szatkują brukselkę na nożu tarki i dodają ją do innych smacznych surówek. Na ogół jada się ją po ugotowaniu.
Bardzo starannie obrane i umyte różyczki wkłada się do dużej ilości wrzącej, osolonej i ocukrzonej wody i gotuje około 10-12 minut, aby nie rozgotować. Następnie odcedza się i podaje z przyrumienioną tartą bułką z dodatkiem masła lub margaryny - to tylko jeden najszybszy i bardzo smaczny sposób przyrządzenia brukselki, jest jednak całe mnóstwo innych pysznych potraw z tego wspaniałego zielonego warzywa.
Wiele osób wręcz nienawidzi tego warzywa (zwłaszcza dzieci, ale to chyba zasługa rodziców), ja natomiast mógłbym wcinać ją codziennie :) a Wy?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz