poniedziałek, 17 października 2011

Naleśniki z gotowanych ziemniaków

Aby przygotować naleśniki z gotowanych ziemniaków szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
  • 0,5 kg ziemniaków, 15 dkg mąki, 3-4 jajka, szklanka mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej
Składniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zmielić w maszynce do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodać mleko, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym na niewielkiej patelni oleju usmażyć rumiane naleśniki. Podawać zwinięte w rulonik z sosem pomidorowym i surówką lub z duszonymi grzybami.

Brak komentarzy: