środa, 19 października 2011

Ciasto jogurtowe

Aby przygotować ciasto jogurtowe szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
  • 75 dkg mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, 25 dkg masła, 15 dkg cukru, 6 jajek, 1/4 l jogurtu, syrop, 40 dkg cukru, 1/4 l wody, sok z połowy cytryny
Składniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać przez sitko. Masło, cukier i żółtka utrzeć na krem i stopniowo dodawać go do mąki - cały czas zagniatać ciasto. W taki sam sposób dodać jogurt. Do rzadkiego ciasta dodać ubite na sztywno białka. Lekko wymieszać i włożyć do formy.
Piec 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Cukier, wodę i sok z cytryny gotować około 5 minut, aż powstanie gęsty syrop, który należy wlać na ciasto.

Brak komentarzy: