czwartek, 20 października 2011

Kurczak w ziołach

Aby przygotować kurczaka w ziołach szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
  • kurczak średniej wielkości, 3 łyżki soku z cytryny, starta skórka cytrynowa, zioła (kilka gałązek bazylii, tymianku i rozmarynu), 2 gałązki natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, 50 g wermutu
Składniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny, solą, posypać startą skórką cytrynową, oprószyć pieprzem. Do środka włożyć wszystkie zioła i drobno posiekany czosnek. Tak przygotowanego kurczaka odstawić na około 1,5 do 2 godzin. Następnie posmarować oliwą i piec przez 20 minut w piekarniku w 200 stopniach. Po tym czasie wyjąć, polać wermutem i piec jeszcze około 40 minut w niezmniejszonej temperaturze. 

Brak komentarzy: