sobota, 22 października 2011

Strogonow

Aby przygotować strogonowa szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
  • 0,5 kg polędwicy wołowej, 2 cebule, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 320 dkg pieczarek, 1/2 l bulionu, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
Składniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:

Mięso pokroić w paseczki około 5 na 1,5 centymetra, oprószyć mąką, podsmażyć na maśle i wyjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę i paseczki pieczarek. Mięso, cebulę i pieczarki zalać bulionem i dusić razem, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Doprawić przecierem pomidorowym, śmietaną, solą i pieprzem. Po przyprawieniu doprowadzić potrawę do wrzenia, ale nie gotować - posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy: