piątek, 21 października 2011

Żeberka z grilla

Pomimo, iż pogoda nie sprzyja już grillowaniu zamieszczam ten przepis. Być może obecny weekend będzie nieco bardziej słoneczny i ktoś skorzysta z okazji rozpalając w ogródku, bądź na działce grilla. Szkoda, że ciepłe miesiące już za nami i za chwilę pozostaną tylko letnie wspomnienia długich i przyjemnych wieczorów przy grillu i czymś mocniejszym :) ale na kolejne wakacje przepis będzie jak znalazł.

Aby przygotować żeberka z grilla szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 3 ząbki czosnku, 2 kg żeberek, sól, pieprz
Składniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:

Żeberka natrzeć solą i pieprzem.W misce wymieszać miód z koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i szczyptę papryki. Posmarować żeberka, owinąć w folię aluminiową, włożyć na godzinę do lodówki. Piec żeberka na grillu na foli aluminiowej z 2 łyżkami oleju około 40 minut.

Brak komentarzy: