Aby przygotować ziemniaczaną ucztę szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
Składniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:
Ziemniaki wyszorować szczotką w wodzie, opłukać i bardzo cienko obrać - pokroić w cienkie plasterki. Słoninę i cebulę drobno pokroić. W naczyniu układać grubymi warstwami pokrojone ziemniaki, przekładając je słoniną i cebulą. Każdą warstwę posypywać solą i pieprzem.
Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków, nalać 1/2 szklanki wody, nakryć naczynie szczelną pokrywką, zagotować raz na silnym ogniu i wstawić do gorącego piekarnika. Podawać z surowym kiszonym ogórkiem lub surówką z jarzyn.
Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków, nalać 1/2 szklanki wody, nakryć naczynie szczelną pokrywką, zagotować raz na silnym ogniu i wstawić do gorącego piekarnika. Podawać z surowym kiszonym ogórkiem lub surówką z jarzyn.
Smacznej uczty :o)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz