poniedziałek, 31 października 2011

Co warto wiedzieć o cebuli?

Kupując cebulę należy zwrócić uwagę, aby główki były twarde i nie miały pędów. Wyrośnięte cebule są nieświeże i nie mają już tylu wartości odżywczych.

Cebulę przechowujemy w miejscu chłodnym, suchym, przewiewnym i ciemnym - w worku w piwnicy lub w naczyniu glinianym z dziurkami. Naczynie takie może stanowić bardzo fajną ozdobę w kuchni.

Cebuli nie należy siekać w elektrycznym mikserze. Duża prędkość sprawia bowiem, że pękają i zostają rozdrobnione najmniejsze nawet komórki. Wydzielają się wtedy olejki eteryczne, które powodują, że cebula ma bardzo gorzki smak.

I na koniec najważniejsze :) Płaczecie podczas krojenia cebuli? Najlepiej żuć w tym czasie kawałek suchego chleba - naprawdę czyni cuda :)

Brak komentarzy: