Odżywianie a zdrowie

Nieprawidłowy sposób odżywiania jest jedną z głównych przyczyn powstawania chorób. Jak należy się więc odżywiać, by chronić się przed nimi?

  • Jadać więcej żywności bogatej w błonnik - przede wszystkim takiej, jak pełne ziarno zbóż, nasiona, warzywa i owoce. Błonnik usuwa z jelit toksyczne i rakotwórcze substancje, przyczynia się do szybkiego przechodzenia pokarmu przez jelita, dzięki czemu skraca się czas kontaktu szkodliwych produktów rozpadu ze ściankami jelit.
  • Jadać więcej żywności bogatej w witaminę A - należy do niej: marchew, szpinak, pomidory, jarmuż, natka pietruszki, sałata, szczypiorek, koperek, a więc warzywa żółtopomarańczowe i ciemnozielone. Ponadto bogate w witaminę A są: tran, wątroby ryb i inne podroby.
  • Jadać więcej żywności zawierającej witaminę C - bogate w tę witaminę są owoce i warzywa, zwłaszcza cytrusy, zielona papryka i owoce róży.
  • Jadać dużo warzyw kapustnych - należą do nich: kalafior, brukselka, kapusty (biała, włoska, czerwona) w postaci surówek i kiszonek. Warzywa kapusty nie są natomiast wskazane dla osób z niedomaganiami tarczycy.
  • Ograniczyć tłuszcze - sprzyjają one bowiem powstawaniu między innymi miażdżycy, raka piersi, jelita grubego i prostaty. Unikać należy długotrwałego smażenia i pieczenia w tłuszczach i olejach.
  • Unikać produktów przesolonych, wędzonych i konserwowanych.
  • Ograniczyć jedzenie mięsa - zwłaszcza wieprzowego i wołowego.
  • Uzupełnić dietę sokami warzywnymi - korzystne działanie ma np. sok z marchwi, czerwonych buraków i białej kapusty. Najlepiej pić mieszankę tych soków. Znakomity jest też sok z kiszonej kapusty zmieszany w połowie z nie gazowaną wodą mineralną. Korzystne jest również popijanie soku z czerwonych buraków zakwaszonego serwatką.
  • Odżywiać się umiarkowanie - nie należy przejadać się, nie wolno dopuszczać do otyłości. Otyli ludzie znacznie częściej niż szczupli zapadają na różne choroby.

Brak komentarzy: