piątek, 4 listopada 2011

Sos cebulowy

Aby przygotować sos cebulowy szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
  • 4 średniej wielkości cebule, łyżka tłuszczu, 1,5 łyżeczki cukru, 1,5 szklanki wywaru z włoszczyzny, sok z połówki cytryny, sól, zasmażka (3 łyżki mąki i 3 łyżki tłuszczu)
Składniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:

Obrać cebulę, pokroić w półkrążki i udusić na patelni z łyżką tłuszczu, nie rumieniąc. Gdy stanie się szklista przetrzeć przez sito. Z mąki i tłuszczu przygotować rumianą zasmażkę, rozprowadzić wywarem z warzyw, dodać cebulę, sól, cukier i sok z cytryny oraz - dla zabarwienia - dwie łyżki karmelu i stale mieszając, zagotować.

Brak komentarzy: