niedziela, 12 lutego 2012

Meksykańska "jambalay"

Aby przygotować meksykańską jambalay'e szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
  • kurczak, 25 dkg gotowanej szynki, 2 cebulki dymki, 2 czerwone papryki, 2 zielone ostre papryki, mała puszka szparagów, 2 filiżanki ryżu, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, filiżanka oliwy, sól, papryka w proszku
Składniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:

Pokrojone w kostkę cebule i strąki papryki oraz czosnek podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone w kostkę mięso kurczaka oraz posiekaną szynkę. Wymieszać, dodać niedogotowany ryż i odsączone szparagi. Dusić na małym ogniu potrząsając często garnkiem, aby potrawa się nie przypaliła. Jambalay powinna wyglądać jak omlet. Podać ją uformowaną w duży placuszek na podgrzanym półmisku polaną sosem pomidorowym.

Brak komentarzy: