sobota, 5 listopada 2011

Pieczeń wieprzowa z ziołami

Aby przygotować pieczeń wieprzową z ziołami szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
  • 1 kg szynki wieprzowej, 4 cebule, 4 duże ząbki czosnku, 12 dkg masła roślinnego, po pół łyżeczki oregano, bazylii, tymianku i mięty, 2 ziarnka ziela angielskiego, sól, pieprz
Składniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:

Wieprzowinę dokładnie umyć i osuszyć. Stopić 6 dkg masła, dodać połowę przygotowanych ziół i ząbek czosnku pokrojony w plasterki, zrumienić wieprzowinę. Na pozostałym maśle zeszklić cebulę i czosnek, przełożyć do wieprzowiny, wsypać resztę ziół, utłuczone ziele angielskie, sól i pieprz. Wlać taką ilość letniej wody, aby przykryła mięso. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Podawać z surówką z selera lub białej kapusty.

Brak komentarzy: