czwartek, 10 listopada 2011

Ryba po grecku

Aby przygotować rybę po grecku szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
  • 1/2 odfiletowanej dowolnej ryby, 2 kostki rosołowe, włoszczyzna, 2 cebule, koncentrat pomidorowy ( 1 słoiczek lub puszka), 1/2 szklanki oleju, sol, pieprz, cukier, sok z cytryny
Składniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:

We wrzącej wodzie rozpuścić kostki rosołowe, wrzucić do wrzątku umytą rybę i gotować 15-20 minut, tak aby była miękka, ale się nie rozpadała. Jarzyny oczyścić, zetrzeć na tarce (seler, marchew, pietruszkę), a pora i cebulę i drobno posiekać. Zalać olejem, lekko posolić i dusić na małym ogniu.

Po ugotowaniu dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/2 szklanki wody. Dusić 10-15 minut. Doprawić do smaku cytryną, solą, cukrem i pieprzem. Na półmisku ułożyć rybę i przykryć ją warstwą gęstego sosu.

Brak komentarzy: