wtorek, 6 grudnia 2011

Śledziki korzenne w śmietanie

Aby przygotować śledziki korzenne w śmietanie szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
  • 5 śledzi korzennych, po 2 cebule i kwaskowate jabłka, szklanka śmietany, sok z dużej limonki, cukier do smaku

Składniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:

Śledzie oczyścić, dobrze wymoczyć, zdjąć i wydzielić filety, które należy podzielić na porcje. Umyć cebule i jabłko, grubo je obrać, cebulę drobno pokroić, sparzyć wrzątkiem. Wymieszać z utartym jabłkiem oraz śmietaną, doprawić do smaku sokiem z limonki i cukrem. Porcje ułożyć na niewielkim półmisku, ozdobić przygotowaną cebulą. Można położyć na wierzchu zielone gałązki pietruszki.

Brak komentarzy: