poniedziałek, 12 grudnia 2011

Smażone śledzie w marynacie

Aby przygotować śledzie smażone w marynacie szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
  • 6 świeżych śledzi, 2 łyżki mąki, olej, sól, pieprz, cebula, marynata: 1/4 l octu, 1/4 l rosołu, 2 liście laurowe, łyżka ziela angielskiego, łyżka gorczycy, 3 goździki
Składniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:

Sprawione śledzie natrzeć solą i pieprzem, smażyć z obu stron na oleju i ułożyć w szklanym naczyniu przekładając ryby krążkami cebuli. Marynatę zagotować i gorącą zalać śledzie. Po 2-3 dniach podać z ziemniakami w mundurkach lub jako przystawkę.

Tę potrawę można przygotować na zapas, bo przechowywana w lodówce zachowuje swoje walory smakowe do 3 tygodni.

Brak komentarzy: