czwartek, 8 grudnia 2011

Mak do łamańców

Aby przygotować mak do łamańców szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
  • szklanka maku, 2 szklanki mleka, 4 łyżki masła, pół szklanki miodu, 5 dkg orzechów, 5 dkg fig, 5 dkg migdałów, 2 łyżki rodzynek, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy
Składniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:

Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu pół godziny, odsączyć i kilkakrotnie przepuścić mak przez maszynkę. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodać posiekane bakalie, sparzone wrzątkiem rodzynki, rozpuszczony miód, mak i dokładnie wymieszać. Włożyć mak do salaterki i wstawić go do lodówki, a przed podaniem udekorować łamańcami.

Brak komentarzy: